Zzp’er, krijg jij voldoende feedback om te groeien?

Functioneringsgesprekken ontbreken wanneer je voor jezelf werkt. Wellicht zie je dit als een groot voordeel, maar juist deze gesprekken helpen je groeien. Hoe kom jij aan feedback van anderen om te blijven groeien? Via onderstaande tips kun je deze stimuleren.
 
1. Vraag klanten om feedback
Logisch, maar toch wordt het vaak vergeten. Uiteindelijk is de klant koning, zijn zij tevreden en sluit jouw dienst/ product aan op hun behoefte dan lopen de zaken vaak goed. Echter moet je om feedback blijven vragen om te blijven ontwikkelen en groeien. Niet alleen als het gaat om jouw dienst/ product, maar ook als het gaat om persoonlijke groei. Er valt altijd wel iets te verbeteren.
 
Stel jezelf open naar de klant en laat merken dat alle feedback welkom is. Alleen zo krijg je vaak de meest eerlijke en nuttige feedback.
 
2. Creëer een groep met (con)collega’s
Wellicht zie je mede zzp’ers in jouw branche als concurrenten. Toch zie je vaak dat juist wanneer je samenwerkt iedereen beter presteert. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken, persoonlijkheid en plus- en minpunten. Zie daarom niet iedereen als concurrent maar probeer juist van elkaar te leren. Door kritische feedback te ontvangen en geven en samen te sparren over nieuwe ontwikkelingen binnen de branche maak je elkaar juist sterker. Durf te delen, ook met je ‘concurrenten’.
 
3. Sluit aan bij online community’s
Je kent ze vast wel, de groepen op voornamelijk Facebook waar ondernemers, mannen, vrouwen of wie dan ook dingen met elkaar delen. Nee, deze groepen zijn niet bedoeld om je bedrijf te promoten maar zorgen vaak wel voor leuke inzichten en samenwerkingen. Je vraagt eenvoudig zaken over boekhouding, marketing, video’s, etc. Zo ontstaan vaak leuke samenwerkingen en bouw je een netwerk op.
 
Al met al, wees niet bang om anderen te veel te helpen en zelf neer te gaan. Juist door samenwerkingen, feedbacksessies en ideeën delen blijf je jezelf ontwikkelen. En dat is nodig, voor iedereen!