Zzp'er en zorgverzekering

Heeft u een eigen bedrijf, ook dan is het van belang een passende zorgverzekering af te sluiten. Vooral omdat u niet uitbetaald krijgt bij ziekte, zoals een werknemer dat wel krijgt. Een basisverzekering is voor iedereen verplicht., dus ook voor Zzp’ers. Hiermee zijn de meeste noodzakelijke medische kosten gedekt. Denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts of een opname in het ziekenhuis. Daarnaast kunt u als Zzp’er een aanvullende zorgverzekering afsluiten die eventuele extra ziektekosten dekt. Er zijn verzekeraars die een speciale aanvullende zorgverzekering hebben voor Zzp’ers.

Collectief: ja of nee
Wist u dat mensen met een collectieve verzekering nogal eens ‘oververzekerd’ zijn. In het pakket met aanvullende dekking zit wel korting, maar hier kan zorg in zitten waar u geen gebruik van maakt. In dat geval bent u veelal voordeliger uit als u kiest voor een 'normale' verzekering met een beperktere dekking of alleen een basisverzekering.

Hoger eigen risico ja of nee
Verwacht u het komende jaar weinig zorgkosten, dan kan het handig zijn uw eigen risico te verhogen. U kunt meestal kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100 tot €500. Dit komt bovenop het verplichte eigen risico van €385. In ruil hiervoor betaalt u minder premie. De premiekorting verschilt per zorgverzekeraar, maar kan een besparing opleveren van enkele tientjes per maand. Meestal krijgt u een korting op de jaarpremie ter hoogte van 50% van het bedrag waarmee u het eigen risico verhoogt.

Overstappen?
In principe kunt u maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars bieden klanten zoals startende Zzp’ers wel de mogelijkheid hun verzekering aan te passen of een speciale Zzp zorgverzekering af te sluiten. Oriënteer u goed en laat u adviseren door een expert over wat voor uw situatie van belang is, zodat u goed verzekerd bent én niet teveel betaalt.