Zakelijk rijden en inkomstenbelasting, zo zit het!
Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Het is dan ook niet altijd slimmer om zakelijk te rijden. Een van de zaken waar u over na moet denken is de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting ziet uw auto namelijk als ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als u:- Ondernemer bent voor de inkomstenbelasting;
- De auto gebruikt voor uw onderneming;
- En per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.
Welke zaken erbij komen kijken hangt af van de situatie. We behandelen in dit artikel een aantal veel voorkomende situaties:
Auto speciaal gekocht voor de zaak?
Dan mag u ook de aanschafkosten aftrekken van uw winst. Niet in één keer, maar door af te schrijven. Dus verdeeld over de jaren dat u de auto gebruikt, trekt u per jaar een deel van de aanschafkosten af. Bij een aantal auto’s, zoals waterstof- en elektrische auto’s, kunt u milieu-investeringsaftrek krijgen.
Heeft u een leaseauto van de zaak?
Afhankelijk van de leasevorm kunt u de kosten aftrekken. Bij financial lease valt binnen de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Bij operational lease zijn de volledige kosten aftrekbaar. Het aflossingsdeel bij de termijnbedragen is niet aftrekbaar.
Gaat u uw huidige auto nu zakelijk gebruiken?
Het is dan noodzakelijk eerst de waarde van de auto op het moment dat u deze gaat gebruiken te bepalen. Op deze waarde mag u afschrijven, zowel de afschrijving als de eerder genoemde autokosten zijn aftrekbaar.
Een combinatie tussen zakelijk en privé gebruik?
In dit geval moet u voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, dit noemt men bijtelling. Hoe veel u moet bijtellen hangt af van een aantal zaken: de cataloguswaarde, de C02-uitstoot en de datum van afgifte. Als u niet meer dan 500 kilometer privé rijdt hoeft u geen bijtelling te betalen.