Zakelijk rijden als zzp’er; wel of niet doen?

Kosten, inclusief afschrijving, brandstof, wasstraatbonnen en onderhoud kunt u allemaal zakelijk aftrekken als u een auto op de zaak hebt staan. Ideaal toch? Echter moet u met een aantal zaken ook rekening houden. Dat is de bijtelling voor het privégebruik van uw auto. Tenzij u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan is er niets aan de hand.
 
Of zakelijk of privé rijden voordeliger is hangt naar de zakelijke kilometers van nog een aantal zaken meer af. Om te bepalen of zakelijk rijden voor jou meer voor- dan nadelen met zich meebrengt moet u uzelf de volgende vragen stellen:
 
1. Heb ik een personenauto of bestelbus nodig om mijn werk uit te voeren?
2. Hoeveel kilometers rijd ik zakelijk en hoeveel kilometers privé?
3. Zijn de totale kosten van een auto hoger of lager dan de bijtelling?
 
Vraag advies van een boekhouder
Vaak is het verstandig deze keuze te maken onder begeleiding van een boekhouder. Hij/zij kan uw optimaal helpen met het maken van de juiste keuze. Want hoewel het lijkt dat er veel voordelen aanzitten, moet u uzelf niet vergissen in de nadelen en kosten die er verder bij komen kijken. Zo moet u uw verzekeringen aanpassen en goed weten wat u wel/ niet kunt aftrekken.
 
Vooraf zelf alvast berekenen? KvK helpt u!
Kvk heeft een eenvoudige bereken tool waardoor u zelf een duidelijke indicatie krijgt over de beste keuze in uw situatie. U vergelijkt de kosten van een auto privé met een auto van de zaak. Doe de berekening hier. https://rekentools.webbridge.nl/kvk/auto-vd-zaak/