Webwinkel starten? Bereid u goed voor...

Het is heel makkelijk een webwinkel te starten. U kunt direct aan de slag met een goede en snelle internetverbinding, een mooie, hippe website en een plek om eventuele voorraad op te slaan. Dit jaar zijn er volgens de KvK meer dan 160.000 mensen een eigen bedrijf begonnen. En hierbij zitten veel twintigers en zelfs tieners. Deze groep kiest vaak voor een eenvoudige opzet waarbij internet en sociale media centraal staan. Zo is er ook een sterke stijging van het aantal webwinkels. Maar is het zo eenvoudig?

Concurrentie
Gezien de grote concurrentie is snel succes behalen met een webwinkel moeilijker geworden. De grote partijen investeren flink in marketing, techniek en schaalvergroting. Tegen hun lage prijzen en service kan een kleine startende ondernemer moeilijk op. Dus denk na voordat u begint. Welke waarde voeg ik toe aan de markt. Heeft u bijvoorbeeld een uniek productaanbod. Is uw service veel beter of rekent u een lagere prijs dan de bestaande webwinkels? Goede online marketing is ook cruciaal zoals bloggen en adverteren op sociale media. En dan de afhandeling: een zorgvuldige manier van bestellen en betalen en een snelle verzending van goede producten is heel belangrijk én het levert goede reviews op en vaak meer klanten. Denk verder aan privacyregels en goede voorwaarden.

Risico’s
Met een webwinkel bent u extra kwetsbaar bij een hack of cyberaanval. Met een goede beveiliging kunt u grote problemen voorkomen, maar niet geheel uitsluiten. Zoek ook uit of u aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade veroorzaakt door uw producten. Als uw product beschadigd wordt bij het transport of tijdens het laden en lossen, hoe zit het dan met uw kosten? En wat als de transporteur het pakje te laat aflevert? Ten slotte is er een risico dat de goederen die u op voorraad heeft beschadigd raken, bijvoorbeeld door brand of wateroverlast.

Kortom, genoeg om over na te denken. Neem contact op met uw verzekeringsadviseur en zorg dat alles goed geregeld is voordat u begint.. Een 'goed begin en halve werk' en zo, succes!