Verzekeringsartsen overwegen afsplitsing van UWV wegens achterstanden

Een groeiende groep verzekeringsartsen overweegt zich los te maken van het UWV, de uitkeringsinstantie waarbij ze momenteel zijn aangesloten. De reden voor deze mogelijke afsplitsing is de grote toename van achterstanden bij het UWV, waardoor mensen soms wel een jaar moeten wachten op hun uitkering. Volgens Novag, de vakbond die ongeveer de helft van alle verzekeringsartsen vertegenwoordigt, geloven de artsen dat ze beter kunnen functioneren binnen een onafhankelijke dienst.

Wim van Pelt, voorzitter van Novag, benadrukt in een interview met het NOS Radio 1 Journaal dat de vertragingen te wijten zijn aan inefficiënte processen en overmatige administratie. Het gevolg is dat de achterstanden blijven groeien, en in sommige gevallen duurt het nu zelfs twee keer zo lang voordat mensen hun uitkering ontvangen.

Het groeiende tekort aan artsen draagt bij aan de problemen. Van Pelt vertelt dat bestaande artsen vaak te veel tijd kwijt zijn aan administratieve taken, en dat het efficiënter zou zijn als één arts het dossier van een patiënt beheert. Novag stelt voor een nieuwe organisatie op te zetten waarbij medische professionals vooropstaan en managers minder sturen op kwantiteit en efficiëntie.

Deze nieuwe organisatie zou onafhankelijk zijn van het UWV maar niet van de overheid. Novag plant gesprekken met politieke partijen en andere belanghebbenden om hun ideeën verder uit te werken. Ondanks de erkenning van problemen door het UWV, beschouwt de instantie de voorgestelde afsplitsing als een potentieel schadelijke fragmentatie van een reeds complex systeem. Het UWV zegt samen te werken met het ministerie en andere belanghebbenden om de achterstanden aan te pakken, maar een structurele oplossing lijkt nog ver weg.