Verwachte stijging in mentaal ziekteverzuim

Na een recordaantal ziekmeldingen begin dit jaar en een sterke afname later dit jaar verwachten arbodiensten als Capability opnieuw een sterke toename. Nu gaat het vooral om mentaal ziekteverzuim. Het 40% lagere ziekteverzuim van april en mei in vergelijking tot begin dit jaar komt door hen deels omdat mensen die zich normaal gesproken ziek zouden melden, nu thuis toch doorwerkten.
 
Social distancing en werkloosheid
De coronatijd zorgt bij veel mensen voor mentale klachten. Men ziet weinig directe collega’s, maar ook daarbuiten is het sociale contact bij velen beperkt. Hierdoor voelt men zich sneller eenzaam en is de kans dat er een depressie ontstaat groter.
 
Niet alleen eenzaamheid speelt een rol. De werkloosheid stijgt enorm, wat zorgt voor veel onzekerheid. Vooral jongeren en flexwerkers maken zich zorgen over hoe lang zij dit nog gaan volhouden.
 
Blijf in contact met werknemers
Mentale klachten zorgen vaak voor een langdurig ziekteverzuim. Daarom is het belangrijk dat werkgevers goed in contact zijn en blijven met hun medewerkers, zodat klachten sneller opgespoord worden.
 
"70 procent van het langdurig verzuim heeft te maken met stressbestendigheid en hoe mensen zelf omgaan met problemen. Het aantal burn-outs neemt alleen maar toe. Mensen kunnen het niet meer aan en zien geen andere oplossing dan zich ziek te melden. Maar dat is geen oplossing; je kunt nu eenmaal niet vluchten voor je privéproblemen." – Ronald Donkers, Commercieel Directeur van arbodienst Capability
 
Wanneer we ons te snel ziekmelden zonder eerst te gaan kijken naar een passende oplossing vergroot het probleem zich in veel gevallen. Er ontstaat afstand tot je werkgever en de arbeidsmarkt; niet erg wenselijk. Vooral niet in deze tijd.