Verduurzamen? Vergeet de tl-lampen in uw gang of magazijn niet

Dat veel ondernemers willen verduurzamen is een feit. Zo heeft zeker de helft van de ondernemers afgelopen jaren geïnvesteerd in het omlaag brengen van de energierekening, blijkt uit onderzoek van Ledstores Europe. Wel merken energiemaatschappijen op dat dit vaak slordig gebeurt, want waar moet u precies beginnen?
 
Op zoek naar prioriteit
Alle lampen vervangen naar ledlampen kan nooit kwaad en is zo terugverdiend. Maar, heeft dat wel prioriteit? In veel gevallen is isoleren een meer urgente manier voor energiebesparing. Vooral in panden uit de jaren zeventig en tachtig.
 
Ook bij isoleren moet u verder denken dan enkel het dak of de wand. Het isoleren van leidingen is vaak de oorzaak van een hoog energieverbruik en is zo opgelost zonder hoge kosten.
 
Voorkom achterstallig onderhoud
Wist u dat uw ventilatiesysteem één keer in de zes jaar onderhouden moet worden? Dit wordt nog weleens overgeslagen. De gevolgen hiervan: hogere energiekosten door een vochtige ongezonde lucht.
 
Hetzelfde geldt voor airco’s, de ketel en machines. Onderhoudskosten verdienen zich bijna altijd terug.
 
Slimme technieken
Zit u helemaal in de flow van verduurzamen en besparing? Kijk dan ook eens naar slimme technische oplossingen, zoals een slimme thermostaat, daglichtregeling of aanwezigheidsdetectie.
 
Zonnepanelen
Deze optie kennen we allemaal. Wel is dit vaak de laatste stap tijdens het verduurzamingsproces. Want hoe minder stroom u verbruikt, hoe minder u in zonnepanelen hoeft te investeren om zelfvoorzienend te worden.
 
Wilt u hier toch mee beginnen? Laat dan een energieadviseur langskomen om de voor- en nadelen met u te bespreken.