Vakantietips kleine ondernemers

Als 'klein' ondernemer en/of ZZP is het heel spannend een vakantie te plannen en misschien durft u dat helemaal niet. Vakantie betekent niet meteen vier weken door de bush trekken in een ver land. U kunt ook een paar dagen even er tussen uit. Dat is belangrijk en gezond, want doorwerken geeft op den duur klachten. En die gevolgen kunnen groter zijn dan een paar dagen vrij nemen.

Het slimste is uw vaste klanten persoonlijk in te lichten. Een afwezigheidsassistent gebruiken in de mail is wel netjes, maar kan inbrekers op ideeën brengen. Zo ook het vermelden van vakantieplannen op social media. Zeker als uw woonadres gelijk is aan uw werkadres.

Bedenk de laatste week voor uw vakantie goed welke opdrachten niet meer gaan lukken. Laat uw klanten weten als u toch even iets over de vakantie heen tilt en het dan fris en uitgerust weer op gaat pakken. Verstuur uw facturen voor vertrek, doe eventueel de btw-aangifte, regel waar nodig vervanging en plan betalingen vooruit.

En heel belangrijk: bent u bereikbaar of niet tijdens uw vakantie? Gaat u digitaal detoxen of lukt dat niet en heeft u voor uzelf wat checkmomenten bedacht. Ook als u wel beschikt over bereik en wifi hoeft u daar natuurlijk niks mee te doen, ook al zal de verleiding groter zijn. Het is een aanrader de vakantie te gebruiken om over nieuwe zakelijke kansen na te denken. In alle rust, eventueel een andere omgeving, krijgt u meer ruimte voor nieuwe ideeën.

Fijne vakantie alvast!