Uw bedrijf en extreem weer — deel 2: droogte

De verwachting is dat klimaatsverandering en extreme weersomstandigheden steeds meer schade gaan opleveren. Vooral de combinatie van droogte en extreme regen, hagel, bliksem en storm zorgen hier in Nederland voor problemen. Deze week: hoe kunt u uw bedrijf zoveel mogelijk beschermen tegen droogte en daarmee samenhangende brand?

Droogte en brand
Zeker in het Oosten en Zuiden van ons land is de kans op droogte groter dan in de rest van Nederland. Door de toegenomen kans op extreme hitte en droogte is er meer kans op natuurbranden. Hoe zit het met uw bedrijfspand? Zijn er dingen die uw zelf kunt doen om de kans op brand in en rondom uw pand te beperken?

Uiteraard heeft uw blusapparatuur die u regelmatig controleert. Maar wist u dat planten en bomen naast uw bedrijfspand een verhoogd risico geven? Zeker omdat er tegenwoordig vaak buiten gerookt wordt, heeft u kans op brand door weggeworpen peuken. Houd de begroeiing rondom uw bedrijfspand(en) dus laag. Zorg ook voor buitenasbakken en richt duidelijk herkenbare rookplaatsen in op een veilige plaats. Attendeer uw medewerkers erop extra voorzichtig te zijn met vuur, zeker in geval van droogte. 

Uiteraard is het verstandig ook met uw verzekeringsadviseur te overleggen over te nemen maatregelen en wat gedekt is bij eventuele schade. Misschien gelden voor uw bedrijf wel specifieke en aanvullende maatregelen die de risico's op brand kunnen verkleinen.