Twee energiebesparende tips voor ondernemers

De ‘grote’ maatregelen zoals dak- muur-, en/of vloerisolatie en het installeren van zonnepanelen kent u vast. Dat is echter niet altijd praktisch of financieel haalbaar voor een onderneming. Er zijn gelukkig ook nog minder grote en toch heel zinnige investeringen die direct bijdragen aan een lagere energierekening.

Tip 1 Stap over op led-verlichting
Wist u dat gemiddeld een derde van uw energiekosten in verlichting zitten?  Het meest kostenbesparend effect bereikt u met het instaleren van led-verlichting in combinatie met bewegingssensoren. Zo brand uw verlichting nooit langer dan noodzakelijk. Bovendien kan deze duurzame investering nog interessanter worden met de fiscale regeling van de Rijksoverheid, de Energie Investeringsaftrek (EIA). Meer informatie vind u op de site van de belastingdienst.

Tip 2 Gebruik energiezuinige machines en apparaten
Kantoorapparatuur verbruikt vaak behoorlijk wat energie. Laat ze daarom, net als licht, niet onnodig aan staan. Controleer daarnaast bij de aanschaf van nieuwe apparaten het energieverbruik op het energielabel. En wat denkt u van een nieuwe koelkast in de keuken of het bedrijfsrestaurant. Oude koelkasten vreten energie.

Bovendine dragen nieuwe verlichting en apparaten er aan bij dat de kans op brand of andere calamiteiten aanzienlijk kan verminderen.