Rentes stijgen, behalve op ons spaargeld

Alles stijgt enorm. Niet alleen de hypotheekrente maar ook de rente op persoonlijke leningen stijgt. Echter levert dit de consument nog maar weinig op want de spaarrente blijft enorm achter. We behandelen drie vragen over wat dit voor u betekent.
 
Waarom stijgen de rentes?
Banken baseren hun rentes op de kapitaalmarktrentes. Op deze kapitaalmarkt is op dit moment veel onzekerheid, dit komt door de hoge inflatie en de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. Dit alles wordt gecompenseerd door een hogere rente. Hypotheek- en kredietverstrekkers rekenen die hoge rente weer door aan hun klanten.
Door hoge rentes wordt het aantrekkelijker om te sparen en minder aantrekkelijk om te investeren. Op deze manier proberen banken de inflatie tegen te gaan.
 
Heeft dit consequenties op het lenen van geld?
Consumenten gaan meer rente betalen over hun hypotheek en leningen. De hypotheekrente is als sinds begin dit jaar aan het stijgen. Vorig jaar september stond deze op zijn laagst, dit was gemiddeld 1.42%. Op dit moment is dit gemiddeld 3,72%. Dit blijkt uit cijfers van de hypotheekshop.
Ook de rente op persoonlijke leningen is gestegen. De laagste rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro is begin juni van 4,9% naar 5.4% gegaan.
 
Heeft dit ook consequenties voor uw spaargeld?
Ook de spaarrentes gaan een klein beetje omhoog, maar alleen mensen met een flinke spaarrekening zullen hier iets van merken. De banken hanteren een negatieve rente voor vermogende spaarders. Die gaat nu naar 0% bij bijvoorbeeld de ING en ABN AMRO en wordt bij de Rabobank iets minder.

Als u spaart in de vorm van deposito, zet u uw geld voor langere tijd vast. Bijvoorbeeld voor één of tien jaar. Op een spaarrekening als deze krijgt u inmiddels wel weer een klein beetje rente. Maar ook deze komt wanneer u het één jaar vast zet niet boven de één procent uit.