Prinsjesdag 2024: samengevat
Vorige week dinsdag was het prinsjesdag. Volgend jaar gaan mensen er weer financieel op vooruit, blijkt uit een nieuwsbericht van de Rijksoverheid (2024) over prinsjesdag. De inkomstenbelasting daalt en er komen koopkrachtmaatregelen om te voorkomen dat armoede stijgt. In dit blog vatten we het voor u samen.
Gemiddelde cijfers en actuele uitdagingen
Hoewel de gemiddelde cijfers in Nederland over het algemeen positief zijn, geven deze niet het volledige beeld. Het welzijnsniveau is hoog en veel mensen zijn tevreden. Toch is er een aanzienlijk aantal mensen dat moeite heeft om aan het eind van de maand de rekeningen te betalen of zich zorgen maakt over de dagelijkse kosten, zoals boodschappen. Daarnaast is er een tekort aan woningen en heerst er in veel sectoren een personeelstekort. Dit zijn urgente problemen waar het kabinet actief op inzet.
Veranderingen in belasting en sociale regelingen
Om werken meer te laten opleveren, verlaagt het kabinet het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting, en er komt een nieuwe tweede schijf. Ook komt er een pakket gericht op het aanpakken van problematische schulden. Het schoolmaaltijdenpakket blijft daarnaast bestaan. Om te voorkomen dat meer mensen in armoede terechtkomen, worden de huurtoeslag en het kindgebonden budget aangepast. Daarnaast wil het kabinet nieuwe woningen bouwen; het streven is 100.000 per jaar.
Investeringen in veiligheid en defensie
Veiligheid is een belangrijk punt voor dit kabinet. De komende jaren komt er extra geld voor de politie en voor grensbewaking, om meer grip te krijgen op migratie. Ook wordt er fors geïnvesteerd in het versterken van de krijgsmacht. Hierdoor komen de Nederlandse defensie-uitgaven in lijn met de NAVO-norm van 2% van het bruto binnenlands product (bbp).
Gezonde overheidsfinanciën en begrotingsdiscipline
Het kabinet streeft naar gezonde overheidsfinanciën en begrotingsdiscipline. In goede tijden wordt er geld opzijgezet voor economisch slechtere periodes. Dit voorkomt dat belastingen in slechte tijden verhoogd moeten worden of dat rekeningen worden doorgeschoven naar toekomstige generaties. Daarom zorgt het kabinet ervoor dat het begrotingstekort binnen de kabinetsperiode onder de 3% blijft en dat de staatsschuld onder de 60% van het bbp blijft. Er is hierop één uitzondering: het jaar 2026, waarin een eenmalige kostenpost voor militaire pensioenen is opgenomen. Voor 2025 komt het begrotingstekort uit op 2,8% en de staatsschuld op 46,6%.
Verwachtingen van het CPB en beperking van uitgaven
Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat het begrotingstekort in 2029 onder de 3% zakt en dat de staatsschuld op de middellange termijn stijgt tot boven de 60%. Daarom beperkt het kabinet de overheidsuitgaven, onder andere door subsidies en het aantal ambtenaren te verlagen, het integraal zorgakkoord te verlengen en de stijging van zorguitgaven te beperken. Ook wordt er bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking en wordt de asielinstroom beperkt. Binnen de sociale zekerheid worden eveneens keuzes gemaakt.
Belastingstelsel en verbeteringen
Naast verschillende belastingmaatregelen die bijdragen aan de koopkracht, worden in het belastingplan ook stappen gezet om het belastingstelsel te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is een voorstel waardoor ingewikkelde berekeningen niet meer nodig zijn voor de aftrek van extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit. Bepaalde regelingen blijken volgens evaluaties niet meer efficiënt genoeg te zijn om hun doel te bereiken. Daarom bevat het belastingplan enkele wijzigingen in de fiscale opvolgingsfaciliteit. In 2026 worden de verlaagde btw-tarieven voor logies en bepaalde culturele goederen en diensten afgeschaft. Sportverenigingen vallen buiten deze maatregel en ook voor leermiddelen in het basis- en middelbaar onderwijs komt een compensatie. Bovendien worden enkele ongewenste belastingconstructies, onder andere in het vastgoed, aangepakt.
Verbetering van het ondernemersklimaat
Het kabinet wil dat Nederland aantrekkelijk blijft voor bedrijven, daarom worden er wijzigingen doorgevoerd in het belastingstelsel om het ondernemersklimaat te versterken. Een van de maatregelen is het behouden van de expatregeling, die wel wordt aangepast: vijf jaar lang geldt een aftrekpercentage van 27%. De inkoopregeling in de dividendbelasting blijft van kracht, waardoor beursgenoteerde bedrijven de vrijstelling kunnen benutten bij het inkopen van eigen aandelen.
Financiële maatregelen en belastingen
Gezonde overheidsfinanciën blijven een prioriteit voor het kabinet. Belastingmaatregelen uit het hoofdlijnenakkoord worden ingevoerd, en maatregelen om financiële tegenvallers op te vangen worden getroffen. De eerder aangekondigde verlaging van het box 3-tarief gaat niet door, de kansspelbelasting wordt stapsgewijs verhoogd, en werkgevers gaan een hogere AWf-premie en Aof-premie betalen voor hun werknemers. Tot slot wordt de salderingsregeling per 2027 afgeschaft.