Niet alleen voor zzp’ers: een broodfonds

Een groeiend aantal - met name zzp’ers - wacht de invoer van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering niet af en sluit zich aan bij een broodfonds. Het aantal broodfondsen is in 2019 weer gestegen, van 435 naar 555 en het aantal deelnemers steeg van 6000 toe tot ongeveer 25.000 volgens de BroodfondsMakers, de branchevereniging voor broodfondsen.

Het fenomeen broodfonds bestaat sinds 2006 en deze fondsen bestaan uit een groep van twintig tot vijftig ondernemers, die regelmatig bijeenkomen. Bent u lid, dan zet u iedere maand een vast bedrag opzij. Wie langdurig ziek is, krijgt uit deze kas maandelijks schenkingen om van te leven. Het verschil met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat de schenkingen gebonden zijn aan een maximum periode van twee jaar. Volgens de BroodfondsMakers is echter 99% van de zieken binnen die periode weer aan het werk. Elk lid kiest het schenkingsniveau dat bij zijn/haar inkomen past. Wil men zelf een hoge schenking bij ziekte, dan schenkt men ook meer aan de zieken in het broodfonds.

Ook zelfstandigen met personeel, directeur-grootaandeelhouders van een BV en vennoten in een VOF zijn lid van broodfondsen. De voorwaarden voor deelname zijn: u bent arbeidsgeschikt bij toetreden, u onderneemt al minstens een jaar en u behaalt gemiddeld 750 euro per maand nettowinst uit uw eigen onderneming.

Ondertussen wisselen duizenden zelfstandigen op het Broodfondsplatform ervaringen en tips uit. Er is nu zelfs een team van deskundigen met kennis en expertise op verschillende fronten. Is een broodfonds iets voor u? Bekijk de voorwaarden en laat u goed informeren.