Nederlanders sparen meer nu de rentes zijn gestegen

In 2023 hebben Nederlanders meer gespaard dan in de jaren voor de coronapandemie. Met stijgen van de spaarrentes heeft dat ook meer geld opgeleverd.

Totaalbedrag op de banken

Het afgelopen jaar is het totaalbedrag dat Nederlanders bij hun bank hebben staan met bijna 15 miljard gestegen. Van 2013 tot 2019 groeide dit bedrag jaarlijks gemiddeld ruim 10 miljard euro. Dat blijkt uit de cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarbij is het totaalbedrag dat Nederlanders bij hun bank hebben staan ruim 576 miljard euro, waarvan 80% op een spaarrekening.

Door de stijging van de spaarrentes vond er een verschuiving plaats. Nederlanders gingen massaal hun geld verschuiven van hun betaalrekeningen naar hun spaarrekeningen. Dit resulteerde erin dat het saldo op betaalrekeningen zakte met 14 miljard euro.

Verschil tijdens de coronapandemie

Ondanks dat het spaarbedrag is vergroot het afgelopen jaar, spaarden Nederlanders in tijden van  de coronapandemie nog meer. Jaarlijks werd er toen bijna 38 miljard euro gespaard. De overheidssteun tijdens de pandemie zorgde ervoor dat het inkomen van de meeste huishoudens gelijk bleef. Daarnaast zorgde de lockdowns er juist voor dat Nederlanders minder konden consumeren en dus meer gingen sparen.

Sparen op buitenlandse rekeningen

Ondanks dat het om relatief kleine bedragen gaat volgens de DNB, zijn buitenlandse spaarrekeningen populair geworden het afgelopen jaar. In het buitenland zijn de spaarrentes vaak hoger.