Mobiel betalen op weg om pinpassen te overtreffen aan de kassa

Het lijkt er sterk op dat betalen met de mobiele telefoon dit jaar contactloos pinnen zal overtreffen als meest gebruikte betaalmethode aan de kassa. Dit voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) samen met de Betaalvereniging Nederland.

Het afgelopen jaar is er een stijging te zien geweest in het gebruik van mobiele betalingen. In 2022 werd 21 procent van alle kassatransacties uitgevoerd via een mobiel, een cijfer dat in 2023 groeide naar 29 procent. Tegelijkertijd blijkt dat contactloos betalen met de bankpas juist minder populair wordt, met een daling van 6 procent gedurende het afgelopen jaar. De verwachting is dat deze trend zich doorzet en dat dit jaar contactloos betalen met de mobiele telefoon de meest toegepaste betaalmethode zal worden.

Verschuiving in betaalgedrag

Op dit moment blijft contactloos pinnen nog steeds de meest voorkomende betalingsmethode, zo blijkt uit het onderzoek. Ongeveer 8 procent van de transacties maakt nog steeds gebruik van de traditionele pinmethode, waarbij de pinpas in het apparaat wordt gestoken. Opvallend is dat bij grotere aankopen, waar vroeger vaak de pinpas in het apparaat gestoken moest worden, deze trend voortduurt. Hoewel deze verplichting bij sommige banken is komen te vervallen, blijven consumenten de pinpas nog steeds insteken bij grote transacties.

Cash blijft populair

In de tussentijd blijven we ook nog volop betalen met contant geld met ongeveer twee op de tien aankopen die op deze manier worden afgerekend. Vergeleken met afgelopen jaren blijft dit hetzelfde. Vooral bij kleinere bedragen lijkt contant geld nog steeds populair te zijn. Ongeveer een kwart van de aankopen onder de 5 euro wordt nog steeds contant afgerekend, terwijl dit percentage bij bedragen tussen de 50 en 100 euro aanzienlijk lager ligt.

Als deze trends doorzetten, zal de mobiele portemonnee in de loop van dit jaar de meest favoriete manier worden om aan de kassa af te rekenen.