Hypotheekrente stijgt, maar de spaarrente niet?
Veel spaarders uiten hun onvrede over het uitblijven van de stijging van de spaarrente. De hypotheekrente stijgt flink, maar de spaarrente stijgt niet mee. In een onderzoek van economen van De Nederlandsche Bank (DNB) is te lezen dat banken hun hypotheekrentes vele male sneller verhogen dan de spaarrentes. Naast de consumenten wil Sigrid Kaag, minister van Financiën, uitleg van de banken over deze ontwikkeling en de banken aanspreken op de lage spaarrente.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vanaf de zomer in 2022 de rente stapsgewijs verhoogd van -0,5% naar 3,25%. Consumenten in Nederland hebben tot op heden deze stijging alleen in de hypotheekrente gevoeld. De stijging van de spaarrentes blijft uit. Een woordvoerder van ING geeft de volgende verklaring hiervoor: “de spaarrente volgt de renteontwikkeling altijd met vertraging. In 2014 werd de rente negatief, maar het heeft tot 2020 geduurd voor de rente op spaarrekeningen negatief werd. En toen ook maar voor een deel van de spaarders.” Daarnaast geeft een woordvoerder van de Rabobank aan dat banken geen 3,25% rendement op spaargeld halen. “Een deel van het spaargeld is gebruikt om langlopende leningen zoals hypotheken te financieren.”
Consumenten blijven banken trouw
Ondanks de grote onvrede onder consumenten, blijven zij wel hun bank trouw. Consumenten denken namelijk vaak dat het veranderen van bank voor een spaarrekening ingewikkeld is. Dat zorgt ervoor dat grootbanken niet de nood voelen om de rente te verhogen. Maar de woordvoerder van onlinebank Bunq zegt dat het niet ingewikkeld is. “Het duurt vijf minuten om een gratis spaarrekening te openen die 2% rente biedt. Dat kan gewoon via de computer worden gedaan en geld overmaken van de ene naar de andere spaarrekening is ook gemakkelijk.”