Groeit uw bedrijf? Bekijk nog eens goed uw financiën

U heeft een eigen onderneming en deze groeit? Mooi, want daarvoor bent u ondernemer geworden. Hiermee veranderen echter meestal de bedrijfsrisico’s. Een frisse blik op uw financiën en verzekeringen is dan op zijn plaats.

Natuurlijk moet u eerst investeren voor u kunt rekenen op meer omzet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitbreiding van werkplekken, het aantrekken van nieuw personeel en de aanschaf van machines of apparatuur. Betaalt u deze investeringen uit eigen middelen of heeft u een specifiek krediet nodig? Waar kunt u dan het beste advies vragen en wat zijn de gevolgen voor uw bedrijfssituatie?

Nieuwe klanten aantrekken is natuurlijk wat ij ondernemen hoort, maar dat betekent ook extra risico’s. Meer klanten betekent ook dat u gemiddeld vaker een klant treft die de factuur later of helemaal niet betaalt. Doet u zaken over de grens? Oriënteer u op alles wat daar bij komt kijken. Hoe gaat de levering en betaling dan in zijn werk? En als een afnemer niet betaalt, wat kunt u dan doen?

Heeft u nieuwe inventaris of apparatuur? Laat dan een expert uw verzekeringen nog eens bekijken. Het kan betekenen dat de dekking van de huidige verzekeringen niet meer toereikend is. Misschien zijn er schadeposten die u tot nu toe zelf opving, maar nu beter kunt verzekeren. Of er zijn nieuwe risico’s bij gekomen, zoals het cyberrisico. Soms houdt bedrijfsgroei ook in dat u nieuwe bedrijfsactiviteiten onderneemt. Dat kan bijvoorbeeld voor een andere juridische situatie zorgen. Bent u daarop goed voorbereid?

Misschien wilt u volgende jaar uw personeelsbestand uitbreiden en nieuwe medewerkers aantrekken. Gaat dat dan om flexibele arbeidskrachten of om vast personeel? En hoe zit het dan met uw verzekeringen? En hoe kunt u zich profileren als aantrekkelijke werkgever voor de nieuwe medewerkers?

Als uw inkomen uit ondernemen stijgt, heeft dat ook gevolgen voor uw persoonlijke situatie. Kijk daarom samen met uw adviseur naar het gezinsinkomen bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensioen. En denk ook aan een buffer voor minder goede tijden. Uw adviseur komt wellicht met zaken waar u nog niet aan had gedacht en geeft slimme oplossingen die u geld besparen.