Gijzelsoftware: steeds meer MKB slachtoffers

Wist u dat steeds meer MKB’ers serieuze problemen hebben door gijzelsoftware, ofwel ransomware? Hierbij worden bestanden geblokkeerd totdat het slachtoffer betaalt. Overkomt u dit, dan kunt u niet meer bij uw administratie, klantgegevens of andere belangrijke documenten en/of data.

De criminelen verwachten dat u honderdduizenden of zelfs miljoenen euro's betaalt om er weer bij te kunnen. Hierbij gaan ze steeds gerichter te werk. Voorheen werd bijvoorbeeld aan duizenden bedrijven een mail met een virus gestuurd. Hopende dat een deel van de ontvangers de mail opent. Nu doen cybercriminelen meer vooronderzoek, breken in op het netwerk van een bedrijf en richten zo veel mogelijk schade aan.

Vaak wordt er dan een bedrag van een paar honderdduizend euro geëist, maar soms ook bedragen boven het miljoen. Politie en justitie zeggen niet te betalen omdat u zo de criminaliteit in stand houd. Maar soms is er voor bedrijven geen alternatief. Betalen is soms ook goedkoper dan de hele ICT-infrastructuur opnieuw op te bouwen.

Kortom: we kunnen niet genoeg benadrukken dat goede beveiliging essentieel is naast goede werkafspraken. Zorg dat beveiligingsupdates tijdig worden geïnstalleerd. En zorg dat ook u een goede cyberverzekering heeft. De schade door gijzelsoftware is in zo’n cyberverzekering gedekt. Een cyberverzekering is altijd stukken goedkoper dan de ellende die over u heen komt als u en uw bedrijf het slachtoffer worden van gijzelsoftware.