Geen belastingaangifte gedaan, wat nu?

Voor 1 mei had het eigenlijk al moeten gebeuren, de belastingaangifte. Maar wat nou als u vergeten bent om op tijd uw aangifte te doen? En bent u überhaupt verplicht om de aangifte jaarlijks te doen? Antwoorden op deze dringende vragen, vindt u in dit artikel.
 
Wat als u te laat bent met de aangifte?
Wanneer u dit voorjaar een aangiftebrief heeft ontvangen van de Belastingdienst, was u verplicht om voor 1 mei de aangifte in te dienen. Wanneer u dit bent vergeten is dat niet meteen ernstig. U krijgt namelijk verschillende herinneringen waarin staat dat u verplicht bent om de aangifte te doen. Vanaf die tijd heeft u dan twee weken om de aangifte alsnog in orde te maken.
 
Mocht het daarna alsnog niet gelukt zijn, dan volgt er een aanmaning. Na deze aanmaning heeft u nog tien dagen de tijd om de aangifte te doen. Daarna nog uitstel aanvragen kan niet meer.
 
Wanneer krijgt u een boete?
U krijgt dus niet meteen een boete als u vergeet op tijd uw belastingaangifte te doen. Maar dit kan niet eindeloos doorgaan, vergeet u het nog een keer? Dan blijft dat helaas niet zonder gevolgen.
 
Zoals net vermeld heeft u na de aanmaning nog tien dagen om uw aangifte in orde te maken. Lukt dit niet dan krijgt u een verzuimboete. Deze boete bedraagt minimaal 385 euro, en kan oplopen tot wel 5.514 euro. Dit gebeurt dus niet zomaar, u krijgt genoeg herinneringen voordat er boetes in rekening worden gebracht. Wanneer u toch een boete ontvangt en u bent het hier niet mee eens kunt u bezwaar indienen bij de Belastingdienst. 

Verzuimboete v.s. vergrijpboete
Wanneer u opzettelijk uw aangifte niet invult of dit niet goed doet, krijgt u een ‘vergrijpboete’. De hoogte van deze boete kan verschillen. Verzwijgt u daadwerkelijk bepaalde inkomsten? Dan kost dat u 50 procent van het verzwegen bedrag. Heeft u dit niet met opzet gedaan dan wordt dit verlaagd naar 25 procent.
 
Geen man over boord dus wanneer u vergeet uw belastingaangifte te doen. U zult altijd herinnerd worden door de Belastingdienst. Zorg dan wel dat u er de tweede keer op tijd bij bent.