Gedegen controle is alles! Internetfraude

Een gewaarschuwd mens…en toch kan het u ook overkomen als u niet heel goed oplet en controleert. Wat is er gebeurd? De directeur van een Nederlands bedrijfje maakte onbewust zo’n 160.000 euro over naar internetcriminelen.

In een mail die namens het Italiaanse moederbedrijf was verstuurd werd gemeld dat de betalingen voortaan naar een andere rekening moesten worden overgeboekt. Een paar dagen later volgde nog een mail met een overzicht van de openstaande facturen inclusief namen, bedrijfslogo en productgegevens. Het mailadres was heel subtiel vervalst: de letter 'i' was veranderd in een 'l'.

Pas na een maand lang betalen van meerdere facturen ontdekte de directeur dat het rekeningnummer van de fraudeurs was. Wat had hij moeten doen? Bellen met het moederbedrijf om te controleren of het rekeningnummer inderdaad was aangepast. De valse e-mails waren identiek aan eerdere echte mails vanuit het moederbedrijf, inclusief namen, bedrijfslogo en productgegevens die alleen bij het Nederlandse bedrijf bekend waren.

De hackers hebben wellicht een tijdlang alles in de gaten gehouden en ‘meegekeken’ voordat zij hun slag sloegen. Zo verdwenen door de hack ook de originele mails van het moederbedrijf met facturen rechtstreeks in de prullenbak. Mede hierdoor heeft niemand een vermoeden gehad van de hack. Fraudeurs gebruiken vaak een domeinnaam die vrijwel identiek is aan de officiële domeinnaam van het bedrijf, waardoor het lijkt alsof het om een interne mail gaat. Zeker wanneer het hoofdkantoor in het buitenland is gevestigd, is er grote kans dat dit lukt.

Wees dus heel alert, controleer of alles klopt. Zorg niet dat u ook slachtoffer wordt van dergelijke fraudeurs én denk ook een cyberverzekering die bij uw bedrijf past.