Financiële sector al goed op weg met klimaatdoelstellingen maar krijgt ook kritiek

Sigrid Kaag, minister van Financiën, geeft in een brief naar de Tweede Kamer aan dat de financiële sector al goed op weg is met het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Daarentegen geeft Kaag wel aan dat de actieplannen nog concreter kunnen worden gemaakt.

Klimaatakkoorden
In juli 2019 hebben banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders het klimaatcommitment ondertekend. Hiermee geven deze partijen aan dat zij meedoen aan de realisatie van het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord. Daarbij is afgesproken dat zij uiterlijk in 2022 de actieplannen met de reductiedoelstellingen voor 2030 bekendmaken en de te ondernemen acties toelichten om te contribueren aan beide akkoorden.

Grote bereidheid
De bereidheid tot actie is groot in de financiële sector. 96% van de ondertekenaars streeft ernaar om haar portefeuille in lijn te brengen met het 1,5-gradenscenario en uiteindelijk in 2050 een netto-nul portefeuille te bereiken. Op dit moment heeft 90% van de ondertekenaars een actieplan met een reductiedoelstelling voor 2030.

Ambities worden ondersteund
Kaag complimenteert de financiële sector over de grote ambities die zij laten zien. Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, gaat samen met Kaag onderzoeken hoe eventuele wetgeving kan worden ingezet om de bijdrage van de financiële sector aan het klimaatcommitment te versterken.

Jetten geeft aan dat klimaatverandering dé uitdaging voor onze generatie is en een bijdrage van alle sectoren van de economie vraagt. Het kabinet ontwikkelt de juiste randvoorwaarden met normeren, beprijzen en subsidiëren waarbij de financiële sector een cruciale rol speelt in de transitie.

Er zijn enkele wettelijke instrumenten waar volgens de ministers aan gedacht kan worden:
  • Een inspanningsverplichting om financieringen en beleggingen in lijn te brengen met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs;
  • Een verplichting voor het opstellen van een klimaatplan met duidelijke regels over de inhoud en de verplichting om ook uitvoering te geven aan het plan;
  • Een uitbreiding van de wettelijke eisen om betrokkenheidsbeleid te voeren.
Kritiek
Ondanks de grote ambities die de financiële sector laat zien, is er ook kritiek. Uit een onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, initiatief van Oxfam Novib, Milieudefensie en Amnesty International, blijkt dat de grootste banken, verzekeraars en pensioenfondsen van Nederland nog te weinig doen om hun beloofde klimaatdoelstellingen te behalen. De actieplannen die zijn gesteld om de doelstellingen te behalen zijn te vaag, ze blijven geld uitlenen aan vervuilers en doen te weinig om klanten richting een groenere toekomst te bewegen.

Al met al is de financiële sector al goed op weg met de gestelde klimaatdoelstellingen, maar mogen de actieplannen nog concreter worden gemaakt en beter worden nageleefd.