Een bedrijfspand kopen? Op deze belastingen moet u letten!

Zodra u een bedrijfspand koopt, heeft u te maken met diverse belastingtechnische en fiscale vraagstukken. Het is verstandig hierin keuzes te maken die specifiek voor u voordelig uitpakken. Er zijn vier belangrijke belastingopties:
 
1. Kopen met of zonder btw?
Een bedrijfspand dat langer dan twee jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen, is vrij van btw. Over een bedrijfspand jonger dan twee jaar moet u wel btw betalen. Soms is het echter gunstiger om wel btw te rekenen, bespreek dit altijd eerst met uw adviseur.
 
2. Overdrachtsbelasting niet aftrekbaar
Bij de koop van een pand, moet u 6% overdrachtsbelasting betalen. Helaas is deze niet aftrekbaar, wel mag u deze 6% optellen bij de waarde van het pand en hierop dus afschrijven. Moet u btw betalen voor uw pand? Dan kan er soms vrijstelling worden gegeven.
 
3. Recht op investeringsaftrek
Omdat een pand een investering is voor uw onderneming, heeft u recht op investeringsaftrek. Dit geldt voor het bedrag dat uw onderneming zelf in deze ruimte steekt (excl. het te lenen bedrag). Let erop dat dit niet geldt voor de grond waar het pand op staat. Het is dus slim om de waarde van het pand en de waarde van de gronde apart te bepalen.
 
4. Werken en wonen combineren
We spreken van een ‘combinatiepand’ als u werk en wonen in hetzelfde pand wilt combineren. U spreekt van twee aparte panden als het kadastraal is gesplitst, is dit niet zo dan wordt het als of woonhuis of bedrijfspand gezien. Vaak is het wel verstandig om een duidelijke bouwkundige scheiding te maken tussen woon- en bedrijfsruimte, waarbij beide delen een eigen ingang hebben.