Dit zijn de nieuwe regels voor het gebruik van drones

Zowel bedrijven als particulieren gaan steeds vaker aan de slag met drones. Of het nu is om iets vast te leggen, temperaturen te meten of wat dan ook. Sinds 1 januari 2021 gelden hier nieuwe regels voor. Bent u al op de hoogte van deze regels? Zo niet, lees dan zeker even dit artikel.
 
Er wordt geen onderscheid meer gemaakt in hobbyvliegers en beroepsmatige vliegers, dat is het grootste verschil met de regels van de voorgaande jaren. Vanaf nu staat de risico van de vlucht centraal, gekoppeld aan het gewicht van de drone. Hierin zijn drie categorieën:
 
1. Open
Deze categorie geldt voor vluchten met een laag risico die worden uitgevoerd met een drone tot 25 kilogram. Voor deze drones heeft u wel een vliegbewijs nodig, mits deze lichter is dan 250 gram.
 
2. Specifiek
Deze categorie is voor vluchten met een gemiddeld risico, hier zit geen specifiek gewicht aan verbonden. Denk aan vluchten buiten het zicht van de piloot of vliegen in een gecontroleerd luchtruim.
 
3. Gecertificeerd
Deze categorie is voor vluchten met een hoog risico met drones van 3 meter of langer. Daarnaast is deze categorie voor vluchten over mensenmenigten en drones die ontworpen zijn om mensen of gevaarlijke stoffen mee te vervoeren.
 
Benieuwd hoe het verzekeringsstuk is geregeld aan de hand van deze drie categorieën? Neem dan gerust contact met ons op.