Dat overkomt u toch niet? Cybercrime

Herkent u zichzelf hierin? Bijna de helft van de MKB’ers lijkt zich niet zo druk te maken om cybercrime. Dat terwijl ze wel weten dat ook zij een risico lopen. Ook bijna 50% van alle MKB’ers heeft wel eens te maken gehad met een vorm van cybercrime. Uit onderzoek blijkt dat 16% van het MKB geen back-up systemen gebruikt en bijna 25% geen antivirussoftware heeft op systemen die in verbinding staan met internet.

De meeste problemen ontstaan bij onzorgvuldigheid met procedures, het gebruik van wachtwoorden en het maken van back-up bestanden. Ook achterstallig onderhoud aan mail- en webservers en slecht beveiligde routers en firewalls maken dat cybercriminelen makkelijk toe kunnen slaan. Denk verder aan problemen met SSL-certificaten of webstatistieken die vrij toegankelijk zijn en uw bedrijf gevoelig maken voor chantage of (identiteits)fraude. Als servers en websites al gehackt zijn, kunt u er als gebruiker niet meer bij of pikt u meteen een virus op in uw eigen computer en bestanden.

Kortom: onderschat de risico’s niet en zorg dat u op zoek gaat naar expertise op het gebied van cyberbeveiliging. U kunt die expertise zelf in huis halen of een externe partij inschakelen. Onderneem nu actie en leun niet achterover. Als u echt wat in de gaten krijgt, is het namelijk al te laat. Succes!