Coronavirus en verzekeringen

Het coronavirus heeft een enorme impact. De scholen en de horeca gaan nu drie weken dicht en ga zo maar door. Zeker als ondernemer roept dat logischerwijs enorm veel vragen op.

Heeft u vragen over verzekeringen? Antwoorden op veel gestelde vragen vindt u op de site van het Verbond van Verzekeraars. Wij geven graag aandacht aan een paar algemene punten voor u als ondernemer.

Ondertussen is het verzoek steeds dringender, indien dat mogelijk is qua werkzaamheden, uw medewerkers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Dit helpt enorm in het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Denk uiteraard ook aan het annuleren van grote evenementen en zakenreizen. Maak een lijst van zaken die aandacht behoeven en/of - tijdelijk - gewijzigd moeten worden. 

Verder spreekt het voor zich dat u als werkgever verplicht bent een veilige werkomgeving te bieden. Als leidraad kunt u de richtlijnen van het RIVM aanhouden én de informatie van de Rijksoverheid. Op de respectievelijke websites vindt u veel informatie. Ook over extra hygiënemaatregelen binnen uw bedrijf. Volg ook hiervoor de richtlijnen van het RIVM en van uw Arbodienst.

Loopt uw bedrijf inkomsten mis door het coronavirus? Dan kunt u helaas geen beroep doen op de bedrijfsschadeverzekering. Op deze verzekering is er alleen dekking als er sprake is van materiële schade en dat is hier niet het geval.

Heeft u een kleine tot middelgrote onderneming? Dan kunt u nu al een overbruggingskrediet aanvragen, aldus het Kabinet. Ook mag er later belasting betaald worden. Een aantal branches hebben het nu extra zwaar  en moeten nog zwaardere maatregelen nemen zoals werktijdverkorting aan voor - een deel van- hun personeel of het niet verlengen van (tijdelijke) contracten.  

Succes en sterkte!