Ben u goed voorbereid op ziekte van werknemers...5 tips

Als werkgever bent u verplicht het loon van uw medewerkers maximaal twee jaar door te betalen en u in te spannen voor re-integratie. De regels hieromtrent zijn sinds dit jaar vereenvoudigd. Met deze vijf tips kunt u zich voorbereiden op ziekte van medewerkers.

1. Verdiep u in loondoorbetaling en re-integratie vóórdat iemand –langdurig- ziek is
Dat klinkt vreemd, u heeft immers geen 'glazen bol'. Veel kleine werkgevers hebben moeite met doorbetaling van loon aan zieke werknemers. Daarom is het wijsheid u te verdiepen in doorbetaling van loon en re-integratie als uw zaak soepel loopt en vóórdat een werknemer langer ziek wordt. Het scheelt als u er zich eerder in hebt verdiept en niet voor verrassingen komt te staan.

2. Weet wat uw verantwoordelijkheden zijn als werkgever én die van uw werknemer
U weet natuurlijk dat u als werkgever samen met de zieke werknemer in de eerste twee ziektejaren samen verantwoordelijk bent voor de re-integratie van de werknemer. U bent verantwoordelijk voor een Plan van Aanpak. Daarnaast moet u minimaal iedere zes weken met elkaar in gesprek over de voortgang van de re-integratie. Op de website van de ‘rijksoverheid’ vind u onder ‘loondoorbetaling’ meer informatie over uw verantwoordelijkheden.

3. Weet wat u kunt verzekeren en maak hierin een keuze
Veel kleine werkgevers verzekeren de financiële kosten voor loondoorbetaling bij ziekte. Wat ze vaak niet weten is dat er ook andere zaken kunnen worden meeverzekerd. Denk hierbij aan de verplichtingen voor re-integratie. Bekijk de voor- en nadelen van wat te verzekeren, weeg ze af en maak de keuze die het beste bij uw situatie past.

4. Ga in overleg met collega-ondernemers 
Heeft u nog nooit te maken gehad met langdurig zieke medewerkers? Heeft u ook geen idee wat te doen? Ga dan eens met branchegenoten in gesprek die er wel ervaring mee hebben. Aan de hand van hun ervaringen kunt u wellicht makkelijker een keuze maken die bij uw bedrijf en situatie past.

5. Ga in gesprek met uw financieel adviseur
Het kan verstandig zijn samen met een financieel adviseur diverse scenario’s vanuit een financieel oogpunt te bekijken. Uw financieel adviseur kan helpen een en ander inzichtelijk te maken over de gevolgen wanneer een medewerker langdurig ziek wordt. En ook hoe u uw bedrijf daar het beste op kunt voorbereiden.