Bedrijfswagens? Kopen of leasen

Heeft uw bedrijf met een eigen wagenpark of zijn uw medewerkers veel op pad? Wat is handig: kopen of leasen?

U kunt zelf een (of meerdere) bedrijfswagens kopen met gespaard geld of een lening. Een andere mogelijkheid van lenen is financial lease. Bij financial lease koopt u een bedrijfsauto met een speciale lening. Het is dan wel belangrijk zelf de verzekering goed te regelen. Voordeel is dat u uw no-claim mee kunt nemen naar deze verzekeraar. En als koper bent u direct economische eigenaar van de auto. U heeft recht op btw-teruggave over de aanschafprijs én het aantal kilometers is onbeperkt. Nadat u de laatste termijn heeft betaald, is uw bedrijf eigenaar van de bedrijfsauto.

Verder kunt u een auto(s) ‘operational leasen’. Hierbij blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Alle kosten worden door de maatschappij betaald, zoals de aankoop, verzekeringen, belastingen en het onderhoud. Kortom, het kost wat, maar alles is geregeld. Aan het einde van de leaseperiode moet de auto weer terug naar de leasemaatschappij.

Koopt u dus zelf een bedrijfswagen met een lening of via financial lease, zorg dan voor een goede verzekering. Betaal niet teveel, maar overweeg een rechtsbijstandverzekering of een schadeverzekering voor inzittenden. En heeft uw bedrijfsmaterialen in de auto? Verzeker dan het materiaal of gereedschap.