Aantal claims bedrijfsbranden stabiliseert

Uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het aantal claims voor bedrijfsbranden in 2019 nagenoeg gelijk is gebleven. De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (31%), daarna in kantoren (22%) en winkels (20%). In de provincie Limburg werden de minste claims ingediend, gevolgd door Groningen en Noord-Brabant.
 
Deze branden veroorzaken een flinke schade en leiden regelmatig tot een faillissement. Maar niet alleen financieel heeft het gevolgen, ook voor de veiligheid van medewerkers is het belangrijk om te investeren in goede brandbestrijding. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van bedrijfsbranden?
 
1. Menselijk handelen
Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Goede voorlichting en heldere procedures kunnen veel leed voorkomen.
 
2. Brandstichting
Meer dan 60 procent van de bedrijfsbranden worden bewust veroorzaakt. Dit kan gebeuren door een pyromaan, een vandaal of een inbreker die sporen wil wissen. Ook kan het een bewuste actie zijn van een boze klant of ontevreden werknemer.
 
3. Defecte of verouderde elektra
Versleten en verouderde elektra kunnen een brand veroorzaken; van opladers tot een machine die onnodig aan blijft staan. Let hier goed op en vernietig direct verouderde elektra.
 
4. Brand in naburig pand
Heel zuur, maar jammer genoeg slaat een brand bij de buren vaak over naar naastgelegen panden.
 
5. Blikseminslag
Ieder jaar slaat in Nederland zo’n 250.000 keer de bliksem in. Dit leidt tot branden in woningen en bedrijfspanden.
 
Investeren in goede brandbestrijding en voorlichting is het meer dan waard.