86 miljoen euro aan verzekeringsfraude in 2023: cybercriminaliteit groeit

Verzekeraars ontdekten in 2023 bijna 8000 gevallen van verzekeringsfraude, met een totale schade van 86 miljoen euro. Dit betreft zowel onterechte claims als frauduleuze aanvragen. Hoewel het aantal fraudezaken lager was dan in 2022 (toen bijna 10.000 fraudeurs werden betrapt), lag het fraudebedrag aanzienlijk hoger.  Dit blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het vakbond verzekeraars (InFinance, 2024).

 

Fraude door cyberbendes groeit

Volgens Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars,  zegt het volgende: “Er worden minder fraudezaken geconstateerd, maar wel voor hogere bedragen. We zien dat verzekeringsfraudeurs professionaliseren, bijvoorbeeld als je kijkt naar cyberbendes. Het is belangrijk dat fraude wordt aangepakt. Zodat mensen die te goeder trouw zijn niet te veel betalen.” Bij aangetoonde fraude kunnen verzekeraars diverse maatregelen treffen, zoals het weigeren van claims, beëindigen van polissen, terugvorderen van onderzoekskosten en aangifte bij de politie. Daarnaast worden gegevens van fraudeurs opgenomen in een waarschuwingssysteem, wat nieuwe fraudegevallen helpt voorkomen. 

 

Cyberveiligheid en kunstmatige intelligentie

In 2023 deelde het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) 225 adviezen met verzekeraars over cyberincidenten en bedreigingen. “Fraude door cybercriminelen en gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om fraude te plegen blijven een aandachtspunt. We zien dat terug in de hele financiële sector. Fraudetactieken worden steeds complexer en ook verzekeraars hebben hiermee te maken. Daarom is het goed dat we kennis die voor handen is delen, dan zijn we voorbereid. Dit vraagt om continue aandacht en aanscherping.” aldus Weurding. 

 

Publiek-private samenwerking bij opsporing

Sinds 2017 werken het Openbaar Ministerie (OM), de politie en het Verbond samen aan betere opsporing en vervolging van verzekeringsfraude. Dankzij juridische richtlijnen kunnen onderzoeksresultaten van verzekeraars nu onder strikte voorwaarden dienen als basis voor strafrechtelijk onderzoek. Dit ontlast in uitzonderlijke gevallen de veiligheidsketen, waarbij een Officier van Justitie altijd toezicht houdt.  De combinatie van technologische ontwikkeling en publiek-private samenwerking moet de verzekeringssector helpen om adequaat in te spelen op de steeds complexere vormen van fraude en criminaliteit.