Zo spaar jij geld voor je (klein)kind

Sparen voor je (klein)kind; hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk om te beginnen met het doel; wat wil je bereiken met het sparen? Dit is belangrijker dan te kijken naar hoe veel geld je kunt missen.
 
Wat velen doen, als zij het kunnen missen, is de kinderbijslag opzij zetten. Dit zorgt voor een mooie basis op het gebied van spaargeld voor jouw kind. Voor opa’s en oma’s wordt het sparen van kinderbijslag natuurlijk een ander verhaal.
 
Op welke rekening spaar je?
Ongeacht of je kiest voor sparen of beleggen, je moet kiezen: doe je dit op je eigen naam of op de naam van het (klein)kind? Er is geen goed of fout, beide keuzes hebben voor- en nadelen. Als je als ouder spaart voor het kind, komt het vermogen hoe dan ook op het vermogen van jezelf en dus belast in box 3.
 
Ook als grootouders een rekening openen voor hun kleinkind wordt dit bij hun eigen vermogen opgeteld. Dat kan leiden tot het moeten betalen van belastingplichtige vermogensrendementsheffing.
 
Een rekening op naam van het (klein)kind is in beide gevallen vaak het handigst. Mocht iemand komen te overlijden, dan gaat ook dat spaargeld namelijk direct naar de nalatenschap. Dit is wellicht niet zo handig?