Wist u dat: schadevrije jaren autoverzekering

Iedereen weet dat schadevrije jaren verloren gaan door het maken van schade én als u de schade echt claimt. Het is altijd goed te bedenken wat een hogere premie kost ten opzichte van de gemaakte schade. Soms is het slimmer de schade zelf te betalen en niet door te geven aan uw verzekeraar.

U wordt niet in ‘tredes’ terug gezet als uw verzekeringsmaatschappij de schade kan verhalen op de veroorzaker. Er zijn daarnaast bepaalde schades die u geen opgebouwde schadevrije jaren kosten. Denk hierbij aan ruitbreuk, hagelschade, diefstal en als u een aanrijding heeft met een loslopend dier.

De auto moet op uw naam staan. Al 30 jaar een rijbewijs hebben en nog nooit schade hebben veroorzaakt is geen reden voor de opbouw van schadevrije jaren. Verder zijn schadevrije jaren niet overdraagbaar. Heeft u een kind tot 24 jaar dan is de premie voor een autoverzekering hoog. Sommige ouders willen dan hun schadevrije jaren overdragen. Maar die vlieger gaat helaas niet op.

Ook kunt u schadevrije jaren verliezen als u bijvoorbeeld tijdelijk geen autoverzekering heeft. Houd er rekening mee dat u bijvoorbeeld nog maar een korte geldigheid hebt van uw schadevrije jaren als u overstapt op private lease. Voor de meeste andere gevallen hebben de opgebouwde jaren een geldigheid van één tot maximaal drie jaar. Informeer dus goed wat de gevolgen voor u kunnen zijn, mocht u - tijdelijk – uw autoverzekering willen stopzetten.