Winter: december inbraakpiek. Niet bij u toch?

Het aantal inbraken verdubbelt doorgaans in de laatste maanden van het jaar. Landelijk ligt het aantal inbraken in december zelfs zo'n 72 procent hoger dan in september, zeker op Eerste Kerstdag. Dan wordt er xtra veel ingebroken. Gelukkig neemt het totaal aantal inbraken al jaren gestaag af, maar u wil natuurlijk niet onaangenaam verrast worden.

Het belangrijkste is natuurlijk: goed hang- en sluitwerk. Als een inbreker echt binnen wil komen, dan gebeurt dat veelal wel, maar u kunt het ze wel moeilijk maken. Hierdoor geven zeker kruimeldieven het sneller op. Zorg dat uw sloten een SKG keurmerk hebben. Zo weet u zeker dat deze door Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) zijn getest op sterkte en duurzaamheid.
  • Het slot is verzonken in de deur.
  • De deur kan zo niet met de cilinder trekmethode geopend worden.
  • De sleutel zit niet in het slot. Anders kunnen inbrekers het slot opendraaien met een stuk ijzerdraad of kledinghanger.
  • De deur zit niet alleen dicht, maar echt op slot. Voor inbrekers is het anders een makkie om de deur te openen met een hard stuk plastic.
Maak het ze ook lastiger door grendels met sloten, een oplegslot of speciale dievenklauwen te monteren. En bent u thuis maar elders in huis aan het werk, sluit ook dan uw deuren goed af. Creëer geen gelegenheidsdieven. Laat daarom ook geen waardevolle spullen in het zicht. 

Er zijn nog veel tips te vinden her en der, maar nog even deze twee: zet niet op social media dat u met vakantie bent. Verder weet u natuurlijk ook dat u met slimme moderne technieken uw verlichting op verschillende tijden aan kunt laten gaan. Dieven houden niet van licht.

En als laatste: check ruim voor u eventueel met vakantie gaat of uw inboedelverzekering nog afdoende is en up to date, zodat uw waardevolle spullen goed verzekerd zijn. Zo gaat u toch met een geruster hart weg!