WA: 7 zaken die u wilt weten

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, ofwel de WA, verzekert u voor de momenten dat u (per ongeluk) schade aanbrengt bij spullen van anderen. Omdat wettelijk klinkt als een verplichting, denken veel mensen dat deze verzekering verplicht is. Dit is wel zo voor uw auto, maar niet voor de WA voor personen.

Wat u wilt weten over de WA-verzekering:
  1. De dekking is relatief hoog, meestal rond de 1 miljoen euro. U bent dus goed verzekerd mocht er iets gebeuren en u betaalt maar een paar euro per maand, waarbij uw kinderen ook zijn gedekt. Woont uw kind(eren) uit huis en studeert deze nog? Tot de leeftijd van 27 zijn ze gewoon meeverzekerd.
  2. Maakt een van uw kinderen uit uw gezin iets kapot van zijn of haar broer of zus binnen het gezin, dan is dit helaas niet verzekerd.
  3. Ook uw huisdieren zijn verzekerd. Als deze laatste bijvoorbeeld oversteken, waardoor iemand anders moet uitwijken met schade als gevolg, bent u ook verzekerd.
  4. Fietst u ergens tegenaan dan bent u verzekerd.
  5. Leent u iets van iemand anders en maakt u hier schade aan dan bent u meestal verzekerd. Check de polisvoorwaarden, want deze kunnen verschillen per verzekeraar.
  6. Leent u de auto van iemand anders en maakt uw schade met deze auto, dan geldt zijn of haar autoverzekering. U kunt deze schade die u heeft veroorzaakt nooit verhalen op uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.
  7. Deze is logisch: opzettelijk toebrengen van schade wordt nooit verzekerd.
Ook op het gebied van WA-verzekeringen zijn er verschillende aanbieders. De ene verzekeraar biedt een goedkopere WA-verzekering aan dan de andere en heeft soms net andere polisvoorwaarden die voor u voor- of nadelig kunnen uitpakken. Vergelijken, vergelijken blijft het devies!