Verzekeraars: wellicht 'schone-lei-beleid' ex-kankerpatienten

Ex-kankerpatiënten ondervinden volgens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vaak problemen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering of een hypotheek. Ze worden geweigerd of ze moeten een flinke premie-opslag betalen. Op die manier blijven ze hun hele leven geconfronteerd met het feit dat ze kanker hebben gehad en dat is onacceptabel vindt de NFK.

De overlevingskansen van mensen met kanker zijn de afgelopen decennia enorm gestegen. De groep mensen die met of na kanker leeft wordt gelukkig steeds groter en dit betekent dat de groep die onverzekerbaar is meegroeit. Het Verbond van Verzekeraars wil onderzoeken of een zogenoemd 'schone-lei-beleid' kan worden ingevoerd voor ex-kankerpatiënten die al een aantal jaren genezen zijn verklaard.

Effectief betekent dit dat een medische voorgeschiedenis na een aantal jaren geen of slechts een beperkte rol mag spelen bij de acceptatie en vaststelling van de premie van verzekeringen en hypotheken. Waar een medicus kijkt naar de korte termijn - is iemand wel of niet ziek en is iemand al genezen - kijken verzekeraars naar de langere termijn. Ze maken een inschatting van iemands levensverwachting. Het Verbond wil nu kijken of ze op basis van data de levensverwachting van ex-patiënten beter kunnen inschatten. Gaat dit door dan worden mensen straks niet continu herinnerd en gestraft voor het feit dat ze eens kanker hadden.