Verbetering voor ex-kankerpatiënten bij levensverzekeringen

Voor ex-kankerpatiënten is het moeilijk een levensverzekering af te sluiten. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NKF) is al een aantal jaar bezig om de toegang tot levensverzekeringen voor deze groep te verbeteren. Eind vorig jaar werd al vastgelegd dat ex-kankerpatiënten na tien jaar na genezing niets meer te hoeven melden over deze aandoening bij het afsluiten van een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering. Voor een aantal aandoeningen wordt dat termijn nu opnieuw korter.
 
Baarmoederhalskanker en >21 jaar
Zo gaan voor baarmoederhalskanker stadium 1 termijnen van 3 tot 7 jaar gelden bij een overlijdensrisico- en uitvaart verzekering. Wel met een verzekerd bedrag onder de zogeheten vragengrens. Voor ex-kankerpatiënten die jonger dan 21 jaar waren tijdens de diagnose, gaat een termijn van 5 jaar gelden per 1 januari 2021.
 
"Het besluit dat er nu ligt is echt een mijlpaal waar we ons jarenlang voor hebben ingezet. Het is geweldig dat hier gehoor aan is gegeven en dat ex-kankerpatiënten gebruik kunnen maken van het schone lei-beleid. Dat er voor een aantal kankersoorten kortere termijnen gelden is extra winst. Elke vorm van kanker kent een ander ziektebeloop en het is goed dat daar nu rekening mee wordt gehouden. We hopen dat er in de toekomst meer specifieke tumorsoorten aan de termijnentabel toegevoegd worden." – Arja Broenland, directeurbestuurder NFK
 
Ook bij het Verbond van Verzekeraars zijn ze blij dat ze de NFK dit voorstel hebben kunnen doen. Nederland loopt met deze aanpak zelfs voorop in Europa. Het voorstel is gebaseerd op actuele data over de overlijdenskansen van ex-kankerpatiënten, onder andere uit Nederlandse Kankerregistratie. Beide partijen monitoren of er in de toekomst mogelijkheden zijn voor een verdere uitbreiding.
 
Benieuwd naar de lijst met in totaal zeven specifieke aandoeningen waarvoor kortere termijnen gelden? Deze vindt u hier: https://www.verzekeraars.nl/media/8075/lijst-met-aandoeningen-en-termijnen.pdf