Veilige jaarwisseling en uw woning: vijf tips

U heeft het vast gezien in de media, maar wist u dat tijdens en net na de jaarwisseling van 2019 het totale particuliere schadebedrag van de jaarwisseling is opgelopen op tot bijna 13 miljoen euro? Met deze vijf tips kunt u zelf iets doen om schade te voorkomen.

1. Sluit uw ramen en brievenbus(sen). Zo voorkomt u dat vuurwerk naar binnen wordt gegooid of vuurpijlen in uw woning belanden.
2. Plaats auto's, bedrijfswagens, brommers of scootmobielen in de garage als dat mogelijk is. Zo voorkomt u schade aan voertuigen door vuurwerk, brandstichting of vandalisme.
3. Bent u tijdens de jaarwisseling niet thuis? Zorg er dan voor dat iemand uw woning in de gaten houdt en het juiste noodnummer heeft. Beveiligingscamera's en alarmsystemen kunnen helpen, maar probeer zelf zo snel mogelijk ter plaatse te zijn als er iets aan de hand is.
4. Leeg containers, sluit ze af en zet ze binnen waar mogelijk. Plaats daarnaast geen brandbare spullen binnen tien meter van uw woning.
5. Gaat u zelf oliebollen bakken? Zet de friteuse op een veilige plaats, houd de deksel bij de hand én vergeet niet om het apparaat na gebruik uit te zetten. Loop nooit met de hete pan. Bak de oliebollen niet onder invloed van alcohol, maar bak ze van tevoren. En gemak dient de mens: bestellen kan natuurlijk ook!

Wilt u extra tips voor het veilig omgaan met vuurwerk? Kijk dan op de website van de brandweer onder: brandveiligheid/jaarwisseling-brandveilig. De brandweer heeft zelfs een pagina ‘veilig vuurwerk afsteken’.

Veel plezier, een goede jaarwisseling en wij wensen u een mooi, gezond en goed verzekerd 2020 toe!