Vaker extreem weer: premies woon- en autoverzekeringen omhoog

Over de hele wereld zie je de klimaatschade oplopen. Kijk maar naar de verwoestende bosbranden in delen van Australië. Ook in Nederland hebben we steeds vaker last van extreem weer. Hierdoor loopt het aantal schadeclaims op. Dit maakt dat verzekeraars de premie van de opstalverzekering in de afgelopen jaren flink hebben verhoogd. Zo kosten vooral storm-, hagel- en waterschade de verzekeraars veel geld, bij elkaar gemiddeld zo’n 360 miljoen per jaar.

Deze klimaatverandering lijkt structureel, dus zijn de premies van de opstal- en inboedelverzekeringen in de afgelopen jaren verhoogd. Een gemiddeld huishouden is nu zo’n 450 euro per jaar kwijt voor een gecombineerde opstal- en inboedelverzekering, een zogenaamd woonpakket. In vier jaar is deze premie maar liefst 25% gestegen. Het is natuurlijk afhankelijk van de verzekeraar die u kiest, of de premie flink hoger of juist lager uitvalt. Voor het duurste woonpakket betaalt u namelijk ongeveer twee keer zoveel als voor het voordeligste pakket. Wellicht handig nog eens naar uw verzekeringen te kijken en deze te herzien waar nodig.

Storm en hagel beschadigt ook auto’s. Daarom stijgen de premies van de autoverzekeringen gestaag voor gedeeltelijk casco en all risk. En ook hier geldt dat er flinke verschillen zijn tussen de premies van de verschillende aanbieders.

Dus vergelijk de opties en neem bij twijfel contact op met uw assurantieadviseur. U wilt toch ook niet –veel- meer betalen als u bij een andere aanbieder minder gaat betalen bij vergelijkbare voorwaarden voor uw verzekeringen?