Stijgende lijn in hypotheekrentes

Het is u vast niet ontgaan: de hypotheekrentes zijn aan het stijgen. Deze trend zet zich al enkele weken voort, en de oorzaak hiervan ligt bij de hardnekkige inflatie.

Huidige stand van zaken

Als u nu kiest om de hypotheekrente voor twintig jaar vast te zetten met NHG-garantie, is het gemiddeld tarief 4,76%. Dat is een stijging van 0,3 procentpunt in slechts een maand tijd. Maar ook de tarieven voor tien en dertig jaar vast hebben een vergelijkbare sprong gemaakt.

Oude stand van zaken

Voor een lange periode genoten we van zeer lage hypotheekrentes rond de 1,5%. Deze comfortabele percentages begonnen echter snel te stijgen in de eerste helft van vorig jaar. Na een periode van schommelingen sinds oktober 2022, zien we nu een duidelijke stijgende lijn.

Inflatie

Waarom deze stijging? Inflatie speelt hierin een cruciale rol. Centrale banken overwegen hun rentes op peil te houden of zelfs nog meer te verhogen om deze inflatie te bestrijden. Grote banken zoals ING en Rabobank passen hun tarieven hierop aan, wat directe gevolgen heeft voor hypotheekrentes.

Deze stijgende hypotheekrentes hebben ook hun impact op de huizenmarkt. Kopers kunnen minder lenen en dus ook minder bieden op een woning. Dit resulteerde vorig jaar in dalende huizenprijzen. Echter, recentelijk zien we een ommekeer: koophuizen beginnen weer duurder te worden.