Sparen, is dat nou wel zo slim?

Het wordt ons niet aantrekkelijk gemaakt om te sparen, het kost juist geld tegenwoordig. De rentes zijn historisch laag en de inflatie blijft maar stijgen. Geld.nl deed onderzoek, daaruit blijkt dat €100,- tien jaar geleden, nu slechts €92,10 waard is. Ook de verwachtingen beloven daarin niet veel goeds. Zijn we dan niet gek als we maar blijven sparen?
 
Dit is voor iedereen anders. Wat wel een feit is, is dat veelverdieners en superspaarders er niet op vooruit gaan. Hun geld wordt nog minder waard. Dit komt door de belasting die zij erover moeten gaan betalen.
 
Daarbij hangt het echt van het doel af. Spaart u voor een grote aankoop, voor een buffer in noodgevallen of spaart u om uw geld te vermeerderen? Optie 1 en 2 zijn nog altijd een goede keus, een buffer is altijd fijn om te hebben. Is uw geld vermeerderen het doel, dan zal de uitkomst zeer tegenvallen. U kunt het geld dat u wilt sparen beter investeren in zonnepanelen bijvoorbeeld.
 
Daarbij is beleggen ook een optie, let daarbij wel op dat u uw geld ook kan verliezen. Het is belangrijk dat u goed weet wat u doet en welke risico’s u hiermee loopt. Beleggen is namelijk zeker niet zonder risico’s, maar wel lucratiever dan sparen.