Schulden: zo snel mogelijk terugbetalen of niet?

Jongeren met lager opgeleide ouders kiezen er door de afgeschafte basisbeurs steeds vaker voor om niet te gaan studeren. Zij zijn bang voor een te hoge lening; leenangst noemt men dat. Maar is een lening wel altijd zo erg? En is het slim om zo snel mogelijk af te lossen?
 
"Het is niet per se handig om zoveel mogelijk af te lossen", volgens financieel planner Fleur Kroonbergs. "Stel, je hebt heel veel spaargeld en de rente is 1,5 procent, dan is het vaak gunstiger om je geld te investeren, bijvoorbeeld in een tweede woning om te verhuren of te beleggen op de beurs."
 
Aflossen wel prioriteit
Wel zijn er een aantal scenario’s wanneer het afbetalen wel verstandig is. Denk aan leningen met een hoge rente (boven 3 tot 4 procent) en leningen voor dingen die snel hun waarde kunnen verliezen. Denk aan een auto, deze dalen snel in waarde wat ervoor zorgt dat de kans groot is dat de restwaarde lager is dan het resterende bedrag op uw lening. Zo blijft u betalen ook al is uw auto verkocht.
 
Extra aflossen op de studieschuld is vaak alleen interessant als u een hypotheek wil, anders heeft het geen prioriteit. Benieuwd wat voor voordeel dat u oplevert qua hypotheek? Bereken het bij Vereniging Eigen Huis.
 
Aflossen minder prioriteit
Schulden met een lage of in het geval van een studieschuld geen rente hoeft u niet per se snel af te lossen.  Ook leningen voor investeringen die meer waard worden hoeft u niet direct af te lossen, denk aan een woning of een opleiding.
 
Kortom laat uzelf niet tegenhouden door een lening. Soms levert het u meer op dan het heeft gekost. Ga hier wel bewust mee om en zoek het goed uit voordat u een lening afsluit.