Rentemiddeling bij uw hypotheek: ja of nee?

Bij het oversluiten van uw hypotheek naar een andere geldverstrekker krijgt u te maken met boeterente die u betaalt aan uw huidige financier. Gezien de huidige, historisch lage rente kan die boete behoorlijk oplopen tot wel 10.000 euro. Een alternatieve optie is dan om rentemiddeling toe te passen. Maar is dat wel zo handig? 

U spreekt bij rentemiddeling een nieuwe (langere) rentevaste periode af met de bank. Omdat de rente nu zo laag is, krijgt u bij middeling een lagere rente. Omdat de bank wel een opslag berekent bovenop die lagere rente valt de uiteindelijke rente soms tegen. Eigenlijk betaalt u de hogere rente gewoon aan de bank, maar wordt hij over een langere periode uitgesmeerd. 

In de meeste gevallen is rentemiddelen niet echt voordelig. Toch kan het voorkomen dat het handig is wel te middelen. Is het voor u belangrijk meteen lagere maandlasten te hebben, ook al is het niet de voordeligste optie, dan is rentemiddelen in de volgende situaties aan te raden: 
1. Als u verwacht binnen enkele jaren te verhuizen. 
2. Als u niet genoeg inkomen heeft om bij een nieuwe bank een hypotheek af te sluiten. 
3. Als uw woning in waarde is gedaald, waardoor deze ‘onder water’ staat. 
4. Als u verwacht dat de rente snel gaat stijgen en niet wilt oversluiten naar een nieuwe hypotheek. 
Aangezien alle experts verwachten dat de rente voorlopig nog wel laag blijft, is de vierde situatie voorlopig nog niet aan de orde. 

Reken uzelf niet te snel rijk! Belangrijk is dat u zich goed laat informeren door een onafhankelijk hypotheekadviseur voor u tot dergelijke ingrijpende en vaak kostbare stappen over gaat.