Reisverzekering? Via reisorganisatie vaak ongunstig

Kent u dat? U boekt een vakantie en het reisbureau of luchtvaartmaatschappij biedt u een verzekering aan, dat lijkt wel zo makkelijk. Maar de Consumentenbond adviseert niet zomaar deze reis- en annuleringsverzekering te kiezen. Dit omdat de dekking vaak tegenvalt en de voorwaarden onduidelijk zijn.

De polisvoorwaarden van vijftien reisaanbieders zijn onderzocht door de Consumentenbond. In het meest extreme geval betaalde de klant bijna 30% van de reissom aan verzekering! En kreeg daarvoor bij annulering slechts 85 procent van de ticketkosten terug. Tel daarbij op dat de klant het reisbureau 50 euro betaalt zodra aanspraak wordt gemaakt op de verzekering en de verzekering stopt 48 uur voor vertrek.

Ook zijn verschillende organisaties onduidelijk over de voorwaarden. De belofte: u kunt vanwege elke reden annuleren. In de polisvoorwaarden staan echter diverse uitsluitingen. Deze uitsluitingen worden veelal niet vermeld in de verzekeringskaart waarin de belangrijkste kenmerken van het  product worden samengevat door de verzekeraar. Meestal ontbreekt wintersportdekking.

Wintersportdekking ontbreekt in de meeste reisverzekeringen, zelfs bij aanbieders van vluchten naar winterbestemmingen. Effectief betekent dit dat u als wintersporter bij deze verzekeraar en bij schade mogelijk onverzekerd bent en dus zelf voor de kosten opdraait! Reisverzekeringen scoren ook slecht op bagagedekking. Dat geldt vooral bij dekking van elektronica en soms is deze zelfs helemaal uitgesloten.

Kortom: zorg zelf voor een goede reis- en annuleringsverzekeraar die past bij uw reiswensen en uw persoonlijke situatie. Raadpleeg bij twijfel uw assurantietussenpersoon of financieel adviseur.