Pas op voor nep-shops: bescherm uw vakantiegeld!

Voor de meeste werknemers is bij de laatste salarisstrook ook het vakantiegeld uitgekeerd. En daarmee is de verleiding groot om dit extraatje direct uit te geven aan leuke aankopen. Helaas weten cybercriminelen dit ook en proberen ze via online nep-shops een graantje mee te pikken. Het is daarom belangrijker dan ooit om alert te zijn bij het online winkelen, zodat u niet het slachtoffer wordt van oplichting. In dit artikel leest u hoe u nep-shops herkent en voorkomt dat uw vakantiegeld in de verkeerde handen valt.

Webshop of nepshop?

Cybercriminelen gaan geraffineerd te werk, zowel via webshops en op social media. Vaak weet u met aankopen via social media niet wie de echte aanbieder is of kunt u niet zien dat de webshop nep is. Vaak na het kopen van het product komt u er pas achter dat de pagina verdwenen is, en dan is het niet meer mogelijk om de aanbieder aan te spreken.

Veilig online winkelen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft in een checklist verschillende tips om online veiliger te winkelen:

  • Betaalmogelijkheden: vertrouwd of kent u de aanbieder niet (helemaal)? Kies dan voor de mogelijkheid om achteraf of verzekerd (bv. met een creditcard) te betalen.
  • Controleer reviews: online zijn vaak reviews te vinden van bedrijven, kijk bijvoorbeeld bij Google-reviews en op de website trustpilot.nl. Houd er rekening mee dat bedrijven zelf ook reviews kunnen schrijven. Lees daarom meerdere reviews en op verschillende sites.
  • Contact-info: staat er contact-informatie op de website of social media? Bewaar deze en controleer of deze echt bestaan door een route te starten naar het adres of een bericht te sturen om te kijken of ze reageren.
  • Controleer het webadres: via de website check.veiliginternetten.nl kunt u webadressen controleren. Een handmatige check is daarnaast nog steeds aan te raden, gezien sommige websites niet worden aangemerkt als niet betrouwbaar.