Nieuw evenwicht in de woningmarkt

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen en de hypotheekrente flink gestegen. Makelaarsorganistie Makelaarsland ziet dat in het eerste kwartaal van 2023 zowel de biedingen als bezichtigingen op de woningmarkt aan het afvlakken zijn. Door het uitstelgedrag van (ver)kopers, die in afwachting zijn van wat de rente en huizenprijzen gaan doen, zijn de verschillen met de eerste kwartalen van voorgaande jaren enorm groot.  

Uitstelgedrag
Een korte enquête onder honderden Nederlanders die actief zijn op de woningmarkt laat zien dat bijna 40% de koop of verkoop van een woning op dit moment uitstelt. Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland, geeft aan dat de veranderingen in de economie en de woningmarkt gepaard gaan met veel onzekerheid en de terughoudende houding bij zowel kopers en kopers.

Verandering van huizenprijzen
Daarbij zullen naar verwachting de huizenprijzen ook weer een verandering doormaken. 83% van de Nederlanders verwachten een (verdere) daling. Hoe groot deze daling wordt voorspeld, is wisselend:
  • 38% verwacht dat de prijzen dit jaar 1 tot 5% zullen dalen;
  • 35% verwacht dat de prijzen dit jaar 5 tot 10% zullen dalen;
  • En 10% verwacht dat de prijzen meer dan 10% zullen dalen.
Van Wijgerden geeft aan dat het lastig is om een voorspelling te doen over de huizenprijzen. “Er zal uiteindelijk een nieuw evenwicht worden gevonden in de huizenprijzen, waarmee de prijzen zullen stabiliseren. Maar een daling van meer dan 10% lijkt te ver gezocht”, aldus Van Wijgerden.

Daarnaast is de trend van de afgelopen jaar om flink te overbieden nu omgekeerd. Waar vorig jaar in het eerste kwartaal 79,4% boven de vraagprijs bood, heeft dit jaar 72,5% van de kopers juist onder de vraagprijs geboden.

Doorlooptijd blijft juist stijgen
Ondanks dat de prijzen in de woningmarkt aan het dalen zijn en er minder boven de vraagprijs wordt geboden, staan huizen langer te koop dan voorheen. De afgelopen vijf maanden hebben al een stijging laten zien in de doorlooptijd. Zo staat op dit moment een woning gemiddeld 85 dagen te koop. Het verschil met vorig jaar maart is groot, “toen stond een woning maar 40 dagen te koop”, aldus van Wijgerden.

Een logische oorzaak hiervan kan de daling van het aantal bezichtigingen zijn. Verkopers kregen in 2022 zo’n 10,2 potentiële kopers over vloer, waar dat dit jaar is gedaald naar 5,7 potentiële kopers. De woningmarkt zal langzaam een nieuw evenwicht vinden, maar iedereen zal natuurlijk wel aan deze veranderingen moeten wennen.