Nabestaande pensioen, waar kunt u op rekenen?

Veel mensen zijn onbekend met de financiële gevolgen wanneer zijzelf of hun partner komt te overlijden. Verschillende wijzigingen rond het nabestaandenpensioen zorgen voor valse verwachtingen en teleurstelling. Wat gebeurd er bijvoorbeeld na het veranderen van baan of een scheiding? Gelukkig komen er eenvoudigere regels en betere financiële positie voor nabestaanden.
 
Verbeteringen
De verbeteringen die in de maak zijn vloeien voort uit het pensioenakkoord van 2019. De vraag hiernaar is ontstaan door de wirwar aan ingewikkelde regelingen en flinke verschillen per verzekeraar. Dit veroorzaakt problemen bij gebeurtenissen als het wisselen van baan, een echtscheiding of sterfgeval. Vooral wanneer een partner of ouder overlijdt vóór de pensioendatum lopen de nabestaanden soms grote financiële risico’s.
 
Extra zekerheden
Niet iedereen is in dienst bij een werkgever of heeft een (partner)pensioensregeling. Daarnaast kan de uitkering erg tegenvallen. Wanneer uw partner overlijdt of jullie beide, heeft dat grote gevolgen voor de achterblijvers, zowel emotioneel als financieel. Wat geldt er voor uw situatie? Check deze tool die inzicht biedt: De geldwijzer voor nabestaanden