Minder verduurzaming door onzekerheid en hogere hypotheekrente

De afgelopen jaren is de verduurzaming van Nederlandse woningen door middel van hypotheken sterk gedaald, aldus NHG.

Sinds 2021 is het aantal NHG-hypotheken met woningverbetering of verduurzaming gehalveerd. Zo werden er in 2021 31.800 hypotheken afgesloten met woningverbetering of verduurzaming en was dit in 2024 nog maar 18.500. Bjorn Jonkergouw, manager Finance, Risk, Compliance en Business Support vertelt dat dit met name is veroorzaakt door de fors gestegen hypotheekrente, hogere materiaal- en arbeidskosten en (de dreiging van) het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. “Waar eerdere groepen huiseigenaren hun woning vanuit overtuiging of vanwege gunstige omstandigheden verduurzaamden, kijkt de huidige groep potentiële ‘verduurzamers’ steeds vaker de kat uit de boom. De rekensom pakt immers steeds minder gunstig uit,” aldus Bjorn Jonkergouw.

Omstandigheden zijn veranderd

Voorheen profiteerden groepen verduurzamers van gunstige omstandigheden zoals lage rentes, stimulerende subsidies en een stabiel salderingsbeleid. Deze situatie is veranderd waardoor verduurzamen minder aantrekkelijk is geworden. Dit komt onder andere door:

  • Hogere rentestanden: maken financiering duurder.
  • Stopzetting van de salderingsregeling in 2027 zorgt voor minder financiële voordelen.
  • Terugleverkosten voor opgewekte elektriciteit worden doorberekend.
  •  Hoge arbeidskosten en materiaalprijzen maken investeringen kostbaarder.
  • Relatief milde winters en lagere energiekosten verminderen de urgentie van energiebesparende
  • maatregelen.
  • Het verduurzamingsproces is nog steeds complex en mist een eenvoudige, aantrekkelijke route.

De financiële haalbaarheid is voor veel huiseigenaren de belangrijkste factor bij verduurzaming. Door de combinatie van hogere rentes, een onzeker beleid en beperkte subsidiemogelijkheden is verduurzaming met een hypothecaire lening sterk afgenomen. Bovendien blijft het proces te complex. Dit is zorgelijk, want verduurzaming is cruciaal voor lagere energiekosten, meer wooncomfort, een hogere woningwaarde en het behalen van klimaatdoelen.

Om verduurzaming toegankelijk te houden, zijn aanvullende financieringsmogelijkheden en stimulerende maatregelen nodig. Alleen zo blijft het aantrekkelijk en haalbaar voor een brede groep huiseigenaren.