Miljoenen schade door neptelefoontjes

Oplichters maakten binnen één jaar tijd al zeker 1,7 miljoen buit via een telefoontje. Deze criminelen belden zogenaamd via het ministry of justice. Wanneer u wordt gebeld door dit nummer verteld iemand in het Engels dat uw BSN-nummer voor zou komen in een drugsdossier van de Amerikaanse overheid. Ze halen u over uw onschuld te bewijzen maar dit is pure nep. Toch trappen veel mensen hier in. In regel meldt 10% van de slachtoffers zich bij de Fraudehelpdesk. De schade zal in werkelijkheid dus nog veel meer zijn dan 1,7 miljoen.
 
Onschuld bewijzen
Om uw onschuld te bewijzen wordt er door een Engelse stem gevraagd om uw geld veilig te stellen. Zodra u dit doet, bent u al uw geld kwijt. Een Engelse (computer)stem wekt misschien argwaan. Toch kennen we deze manier van oplichten al langer in het Nederlands. Zo zijn er oplichters die zich voordoen als de fraudehelpdesk van de bank. Zij stellen de vraag of u de controle van uw computer wilt overdragen zodat zij uw geld voor u kunnen veiligstellen. Niet doen, u raakt namelijk al uw spaargeld kwijt.
 
Naïef om in te trappen?
U kunt misschien denken dat u daar niet intrapt, of dat het misschien naïef is als iemand in soortgelijke fraude trapt. Extra misleidend is dat criminelen vaak met het ‘echte’ nummer van de bank, een incassobureau of de politie bellen. Hierdoor denkt men eerder dat het telefoontje niet nep is. Wanneer u dit nummer terugbelt krijgt u heel iemand anders aan de lijn. Bel dit nummer dan ook niet terug en hang bij argwaan altijd direct op.
 
Een bank vraagt u telefonisch nooit om geld over te boeken of om uw inloggegevens. Klik nooit in een link die u zogenaamd via een sms binnenkrijgt van de bank. Kijk altijd goed of het echt van de bank komt. Twijfelt u? Werk dan niet mee en neem altijd contact op met uw eigen bank. Toch slachtoffer geworden? Geef een melding bij uw bank en via fraudehelpdesk.nl