
Meer zicht op uw cryptotransacties bij de Belastingdienst
De Belastingdienst krijgt binnenkort beter zicht op transacties met cryptovaluta. Dit volgt uit een wetsvoorstel van het kabinet dat aanbieders van cryptodiensten verplicht gegevens over hun klanten en transacties aan te leveren. Wat betekent dit voor u als particuliere belegger of gebruiker van crypto?
Wat verandert er precies?
Op dit moment moet u zelf uw cryptobezit opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Dat blijft zo, maar cryptodienstverleners (zoals handelsplatforms en bewaarportefeuilles) worden verplicht om de gegevens van hun klanten én hun transacties jaarlijks aan de Belastingdienst te rapporteren.
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de nieuwe Europese richtlijn (DAC8) alvast wordt ingevoerd, vóórdat die vanaf 2026 voor alle EU-landen verplicht wordt. Met deze gegevensuitwisseling wil de overheid belastingontduiking en witwassen via crypto’s tegengaan.
Wat betekent dit voor u?
Als u nu al netjes uw cryptobezit opgeeft in box 3 (vermogen) bij uw aangifte, verandert er weinig. De waarde op 1 januari van het belastingjaar blijft bepalend. Als u dat tot nu toe niet deed of dacht dat het niet zichtbaar zou worden, is het verstandig om dit alsnog te regelen: de Belastingdienst zal immers vanaf 2026 toegang hebben tot veel meer gegevens over uw cryptobezit en transacties.
Praktische tips
- Controleer jaarlijks de waarde van uw crypto’s per 1 januari en noteer die.
- Bewaar transactieoverzichten en rekeningspecificaties zorgvuldig.
- Twijfelt u of u iets moet opgeven? Overleg met uw financieel adviseur.
En uw verzekering?
Cryptovaluta zijn geen tastbare zaken en vallen doorgaans niet onder een inboedelverzekering. Gaat uw laptop of hardware wallet verloren of raakt u gehackt, dan vergoedt uw verzekeraar dat meestal niet. Bespreek eventueel met uw adviseur hoe u uw digitale vermogen beter kunt beschermen.
Kortom: blijf transparant richting de Belastingdienst, houd uw administratie op orde en laat u goed informeren. Zo voorkomt u onaangename verrassingen als de nieuwe regels straks ingaan.