Loonsverhogingen in 2024 bieden huishoudens meer leenruimte

Het is weer die tijd van het jaar waarin veel werknemers hun portemonnee voelen groeien, dankzij de langverwachte loonsverhogingen. Uit recent onderzoek van Geld.nl blijkt dat deze stijgingen in salaris niet alleen zorgen voor een vollere bankrekening, maar ook de deuren openen naar een ruimere leenmogelijkheid voor huishoudens in 2024.

De toename in leenmogelijkheden is significant. Huishoudens kunnen op basis van hun huidige inkomen gemiddeld €3.700 meer lenen dan vorig jaar. Vooral huishoudens die met hun nieuwe salaris net boven de grens van anderhalf keer een modaal inkomen uitkomen, zien hun maximale leenmogelijkheid aanzienlijk stijgen. Kredietverstrekkers rekenen bij deze inkomens de kosten voor een eigen woning en het bezit van een auto minder zwaar mee, waardoor zij soms tot €4.000 meer kunnen lenen.

Het effect van loonsverhogingen op leengedrag is niet nieuw. In voorgaande jaren zagen we een soortgelijk patroon, waarbij consumenten als reactie op de loonstijgingen hogere bedragen leenden. Dit effect wordt ook in de komende maanden verwacht.

Kortom, de loonsverhogingen van 2024 bieden niet alleen werknemers meer financiële ruimte, maar brengen ook een goede mogelijkheid voor huishoudens om hun financiële doelen te bereiken door verstandig lenen.